Σάββατο 5 Ιουνίου 2010

Save the last dance





Μετά το επιτυχημένο, κατά γενική ομολογία, 1ο Διεθνές Συνέδριο Χορού το οποίο έφερε την τοπική χορευτική κοινότητα σε διάλογο με τη διεθνή ακαδημαϊκή χορευτική σκέψη, το Σωματείο Ελλήνων Χορογράφων διοργανώνει το καθιερωμένο 9ο Φεστιβάλ Χορού!


Σε πείσμα των καιρών και των μαύρων ημερών που διανύουμε, για 2 σχεδόν μήνες(από 8 Μαΐου έως 28 Ιουνίου), σε 3 Αθηναϊκά θέατρα(Ροές, Ήβη, ΠΚ), το κοινό που θέλει να στηρίξει την ελληνική χορευτική σκηνή έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει 69 ομάδες και δημιουργίες 76 χορογράφων που επιμένουν και υπομένουν...

Μεταξύ άλλων,στην ενότητα του φεστιβάλ “Ανεξάρτητες Παρουσίες”,έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις πρώτες τους χορογραφικές προσπάθειες οι νέοι εκκολαπτόμενοι δημιουργοί, όπως επίσης και οι χορογράφοι χωρίς μόνιμη ομάδα

Διαφορετικά ρεύματα και στυλ που συνθέτουν το σύγχρονο χορευτικό τοπίο(ο καθαρός χορός, το χοροθέατρο, ο αυτοσχεδιασμός, τα νέα μέσα) θα παρελάσουν στα τρία αυτά θέατρα. Η ποικιλία στον τρόπο δουλειάς είναι μεγάλη και καλύπτει ένα ευρύ φάσμα που δίνει τη δυνατότητα να ικανοποιηθούν όλα τα γούστα. Το κοινό καλείται με τη σειρά του να στηρίξει για άλλη μία χρονιά με τη πολύτιμη παρουσία του, τους χορευτές και χορογράφους.


Σχεδόν παράλληλα θα διεξαχθεί και η 4η Πλατφόρμα του Σύγχρονου Ελληνικού Χορού τον Ιούνιο (5 έως 8/6/2010) στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα Σκαλκώτα). Οι ομάδες Χορευτές του Βορρά, Χοροθέατρο Art, Ηρώς Άγγελος, YELP, Χοροθέατρο Νταλίκα, Πρόσχημα, ΖHTA, Salto Futuro, Κι Όμως Κινείται και Αερίτες, επιλέχθηκαν από μία πενταμελή διεθνή επιτροπή να εκπροσωπήσουν και να αναδείξουν τη τοπική σκηνή. Καλεσμένοι διευθυντές φεστιβάλ, θεάτρων και λοιπών φορέων, καλούνται να επιλέξουν ίσως κάποια από αυτά τα έργα και να τα προσκαλέσουν να παρουσιαστούν εκτός συνόρων σε διάφορες διοργανώσεις. Στο τέλος κάθε ημέρας θα ακολουθεί συζήτηση με τους δημιουργούς, ανοιχτή στο κοινό, με συντονιστές δύο πολύ σημαντικά πρόσωπα από το θεωρητικό χώρο του Χορού, τον Donald Hutera και την Ana Sanchez-Colberg. Όποιος λοιπόν θέλει να παρακολουθήσει τις παραστάσεις που ξεχώρισαν οι ξένοι συνάδελφοι, αλλά και να ακούσει τους ίδιους τους δημιουργούς να μιλούν για αυτές, δεν έχει παρά να παρευρεθεί στο Μέγαρο το συγκεκριμένο τετραήμερο!


Ο πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων (Σ.Ε.Χ.) Πέτρος Γάλλιας, σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου δήλωσε ότι «Μεγαλύτερος κίνδυνος από την οικονομική κατάρρευση είναι η πνευματική ανυπαρξία. Ειδικά σήμερα, η κοινωνία χρειάζεται τους πνευματικούς ανθρώπους και τους δημιουργούς. Η ευθύνη τους σε αυτές τις κρίσιμες εποχές είναι τεράστια» και συμπλήρωσε «Οι δημιουργοί δεν πρέπει να σωπαίνουν. Γι' αυτό κι εμείς σήμερα δίνουμε το δικό μας ‘παρών’ στα γεγονότα που μας συγκλονίζουν».


Αφού λοιπόν η πολιτεία έχει προ πολλού παραμελήσει και παραγκωνίσει τις τέχνες και το πολιτισμό, καλούμαστε εμείς οι εραστές της αθωότητας και της δημιουργίας, να δείξουμε την αγάπη μας για το σώμα που κινείται, για το ‘πάσχων’ σώμα...Ήρθε η ώρα να σώσουμε τον τελευταίο χορό!


Πληροφορίες για το Φεστιβάλ και το αναλυτικό πρόγραμμα


Θέατρα >

Ροές (Ιάκχου 16, Γκάζι, τηλ: 210 3474312, 210 3479426)

Ήβη (Σαρρή 27, Ψυρρή,τηλ210 3215127,210 3216382 )

ΠΚ (Ρενέ Πυώ 2 & Κασομούλη 30, Ν.Κόσμος,210 9011677)


http://choreographers.gr/downloads/programma2010.pdf

http://dancetheater.gr/

και για τη πλατφόρμα

http://choreographers.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=110&Itemid=37&lang=el


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου