Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου 2010

ΟΙ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΤΗΣ ΣΚΗΝΗΣ ΣΤΟ MIR FESTIVAL 2010Μετά από ένα χρόνο ανασυγκρότησης ο δορυφόρος MIR προσγειώνεται στην Αθήνα και φέρνει κοντά την περφόρμανς, τα νέα μέσα, τη τέχνη του βίντεο, τα εικαστικά και το χορό.

Το πρωτοποριακό αυτό φεστιβάλ περήφανο μπορεί να δηλώσει ότι φιλοξενεί και παρουσιάζει τη τέχνη του παρόντος, αυτό που συμβαίνει στην Ευρώπη 'εδώ και τώρα'...Οι ξένοι καλλιτέχνες κάνουν παρθενικές εμφανίσεις και καλούνται να συστηθούν στο ελληνικό κοινό, ενώ οι Έλληνες συνάδελφοί τους δημιουργούν ειδικά για τις ανάγκες του φεστιβάλ! Τα όρια των τεχνών μπλέκονται και εν τέλη καταλύονται, οι συνεργασίες καλλιτεχνών από διαφορετικά αντικείμενα πρωτοστατούν και έχουν να προτείνουν μία άλλη οπτική γωνία των πραγμάτων. Η καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ Χριστιάνα Γαλανοπούλου και η ομάδα της, έχοντας αρκετή πείρα στο ενεργητικό τους (βλέπε οργάνωση και εκτέλεση φεστιβάλ VideoDance 2000-2007) τολμούν σε αυτή τη 'περίεργη' χρονική περίοδο να προσφέρουν στη πόλη μία διαστημική καλλιτεχνική εμπειρία, χωρίς ποιοτικές εκπτώσεις λόγω των οικονομικών συγκυριών....

Το φεστιβάλ θα διεξαχθεί ως επί το πλείστον στους χώρους About: , Qbox Gallery, Exile room, art.act.area στο Μοναστηράκι, καθώς και στο Θέατρο Χώρα, αλλά και σε κάποιους δημόσιους χώρους της πόλης.

~~~

Το DecaDance επικεντρώνεται στις παραστάσεις που συνδυάζουν το χορό, τα νέα μέσα και τον ήχο, σε αυτές που θα παρουσιαστούν ως έργα site-specific και στις συμπράξεις, νέες συνεργασίες και παραγωγές που δημιουργήθηκαν ειδικά για το MIRfestival. Η έννοια του τελευταίου αποτυπώνει και την πολιτική του φεστιβάλ, το οποίο στοχεύει σε απώτερο στάδιο, στη δυνατότητα υποστήριξης συμπαραγωγών και προώθησής τους στο διεθνές δίκτυο.


Προτείνουμε λοιπόν τα εξής :


Την παράσταση που αντιπροσωπεύει την πιο προωθημένη τάση του ζωντανού θεάματος στην Ευρώπη, από τον Γάλλο Vincent Dupont, βραβευμένο το 2007 με το βραβείο «νέου χορογραφικού ταλέντου» της SACD, το οποίο θα παρουσιαστεί στο θέατρο Χώρα. Στο Hauts Cris (miniature) [Δυνατές κραυγές (μινιατούρα)]..μαζί με τη σύμπραξη επί σκηνής των συνεργατών του, του μουσικού Thierry Balasse και του πιο περιζήτητου σχεδιαστή φωτισμών στη Γαλλία του Yves Godin, ο Dupont απελευθερώνοντας την κραυγή από τα βάθη του ασυνείδητου, θα τη μετατρέψει σε έργο τέχνης δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα αντίστοιχη με εκείνη των ταινιών του David Lynch.

(Θέατρο Χώρα, 10 & 11 Σεπτεμβρίου, 21:30)


Την περφόρμανς Dream Chamber [Όνειρο Δωματίου], όπου ο Νορβηγός Ane Lan θέτει ερωτήματα χωρίς να δίνει απαντήσεις γύρω από τα όνειρα και πόσα μας αποκαλύπτουν για το κόσμο που έχουμε κατασκευάσει. Οι νευρώσεις της δυτικής κοινωνίας, ο/η Φρόυντ, τα σκοτεινά όνειρα, οι εικόνες των ΜΜΕ, το θηλυκό στοιχείο είναι κάποια από τα θέματα που διαπραγματεύεται ο Lan με χιούμορ και εκκεντρικότητα.

(art.act.area - 11 & 12/09, 20:00 και 21:00)


Το σόλο BEAR [Αρκούδα], της πολυσχιδούς βρετανίδας Anushiye Yarnell, με σπουδές πάνω στις καλές τέχνες, στο χορό και τη δραματουργία της περφόρμανς, έχοντας παράλληλα μεγάλη πείρα πάνω στο μπούτο. Σαν “αδέσποτο-ανθρωπόζωο” θα μας ταξιδεύσει σε ένα κόσμο χωρίς ενοχές, γεμάτο μνήμες, πιο κοντά στην απόλυτη αγάπη που μπορεί να νιώσει ένα παιδί ή ένα ζώο. Ψάχνει να βρει αυτό το 'αλλού΄ που οι άνθρωποι μοιάζουν να ξεχνούν.

(About: - 15 & 16/09, 21:30)


Πέρα από τις τρεις αυτές παραστάσεις, θα λάβουν χώρα κάποιες που θα δημιουργήθηκαν ειδικά για το MIRfestival 2010 και είναι οι εξής:


Ο Γερμανός βίντεο-καλλιτέχνης Matthias Fritsch, θα συμπράξει με τους Έλληνες μουσικούς CotiK και Natryx & co και με την χορογράφο και περφόρμερ Αγνή Παπαδέλη Ρωσσέτου σε μια περφόρμανς διαρκούς διάδρασης της κίνησης με τον ήχο και την εικόνα στο Dance Piece No.2, an audiovisual dance performance. Την ίδια βραδιά θα παρουσιαστούν άλλα δύο έργα του Matthias Fritsch σε συνεργασία με τους Natryx & ACTE VIDE και τον Λάμπρο Πηγουνη.

(About: - 13 & 14/09, 21:00)


Η Χριστίνα Βασιλείου, νέα χορογράφος που εμμένει στα όνειρα και στη διερεύνηση του φανταστικού, συνεργάζεται με την βιντεοκαλλιτέχνη Edy Ferguson για την περφόρμανς now+here=nowhere, που αναποδογυρίζει αποκαλυπτικά την πρόταση του MIRfestival προς τους καλλιτέχνες να συλλάβουν έργα με το θέμα ΕΔΩ/ΤΩΡΑ. Η Χριστίνα Βασιλείου θα δημιουργήσει μια παράσταση-εγκατάσταση «για την αναζήτηση ενός προσωπικού παράδεισου, μιας επιλεγμένης πατρίδας, ενός καλύτερου μέλλοντος που θα γίνει παρόν». Το εδώ/ τώρα γίνεται αλλού, ποθητό, μια ονειρική πραγματικότητα που μας αξίζει να ζούμε.

(Γκαλερί Qbox - 15 & 16/09, 20:00 & 21:00)


Ανατρεπτικός και με άποψη για το σύγχρονο θέαμα, ο χορογράφος Κώστας Τσιούκας θα παρουσιάσει το νέο του σόλο Λευκό Πάτωμα πάνω από το έδαφος, με θέμα τη μνήμη, την ιστορία, τη δεκαετία του ’80 και την νοσταλγία γι’ αυτή την ανέμελη περίοδο. Τα τελευταία χρόνια ο Κώστας Τσιούκας παρουσιάζει θεάματα που αναμειγνύουν στοιχεία σύγχρονου χορού και μπουρλέσκ σε μια εντελώς προσωπική γλώσσα, που ανοίγει διάλογο με τη ζωντανή μουσική δημιουργών που έχουν σημαδέψει με το έργο τους τα τελευταία χρόνια, όπως οι Mary & The Boy και ο Απόλλων Ρέτσος.

(About: - 17 & 18/09, 21:30)Σύμφωνα με το κάλεσμα του φετινού MIRfestival προς τους καλλιτέχνες να δημιουργήσουν έργα site-specific με θέμα ΕΔΩ/ΤΩΡΑ, επιλέχθηκαν κάποιες προτάσεις, που θα παρουσιαστούν ως παραστάσεις, από τις οποίες άλλες θα παρουσιαστούν στους κλειστούς χώρους του φεστιβάλ και άλλες σε δημόσιους χώρους της Αθήνας.

Έτσι από το χώρο της περφόρμανς προτείνουμε το everybodies, της ομάδας Yelp σε χορογραφία της Μαριέλας Νέστορα. Το Σάββατο 18/09, στην Πλατεία Εξαρχείων, 14:00-19:00, όσοι πιστοί προσέλθουν αλλά και όσοι περάσουν τυχαία, θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε μια χορογραφία λαμβάνοντας ηχογραφημένες οδηγίες. Η συνύπαρξη στη χορογραφία μαζί με τους άλλους «χορευτές» αποκαλύπτει τη «χορογραφημένη» ασυνεννοησία της πόλης, πόσο δύσκολα το εγώ υποβάλλεται στο εμείς, αλλά και πόση χαρά μπορεί αυτό να δημιουργήσει.Προπώληση εισιτηρίων στον Ιανό, από τέλος Αυγούστου.

Εισιτήρια 20€ & 15€ (φοιτητικό) στο Θέατρο Χώρα, 12€ & 10€ (φοιτητικό) στις περφόρμανς στους χώρους About: , Qbox και art.act.area.


Είσοδος ελεύθερη στις εκθέσεις, στις προβολές και σε όλες τις δράσεις στους δημόσιους χώρους.


ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΛΗΡΩΣ ΕΔΩ >

http://www.mirfestival.gr/el/programma.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου