Κυριακή 18 Απριλίου 2010

CONFEDANCE TIME !!!!!


Ένα από τα μεγαλύτερα θέματα που απασχολούν σήμερα τη χορευτική κοινότητα ειδικά στην Ελλάδα, είναι η εκπαίδευση και η έρευνα και συγκεκριμένα σε πανεπιστημιακό επίπεδο.
Είμαστε από τις λίγες δυτικές / ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες η εκπαίδευση στο χορό δεν έχει καμία θέση στο πανεπιστήμιο και τα επαγγελματικά διπλώματα δεν θεωρούνται καν ισάξια των ΤΕΙ… Δεν υπάρχει καν τμήμα αντίστοιχο της Θεατρολογίας που να συνδέει την πράξη με τη θεωρία κι έτσι αυτός ο κλάδος καταδικάζεται χρόνια τώρα στο περιθώριο, τόσο βιοποριστικά και σε επίπεδο απασχόλησης, όσο και σε ουσιαστική έλλειψη γνώσης και περιεχομένου.
Αυτό λέει πολλά για το ποιά ακριβώς θέση καθορίζει η πολιτιστική πολιτική της Ελλάδας για τα καλλιτεχνικά επαγγέλματα και για τη Τέχνη του Χορού ειδικότερα.

Παρ’ όλα αυτά η αρχή έχει ήδη γίνει, με τα τμήματα θεατρικών σπουδών (σε Αθήνα, Πάτρα, και το πρόσφατο Ναύπλιο) και με κάποιους ανθρώπους που με προσωπικό αγώνα και επιμονή (κάποιοι μετά τη χορευτική τους πορεία), έχουν αφιερωθεί σε θεωρητικές σπουδές και έρευνα, ώστε να θέσουν νέες βάσεις για να προχωρήσει η τέχνη του Χορού και στην Ελλάδα.

Κι έτσι ενώ η ελληνική χορευτική σκηνή διανύει μία σκοτεινή περίοδο (λόγω των γνωστών οικονομικών δυσχερειών και το αναμενόμενο 'πάγωμα' των κρατικών επιχορηγήσεων), μία ακτίνα αισιοδοξίας έρχεται από το Σωματείο Ελλήνων Χορογράφων!
Με δική του πρωτοβουλία και τη συνεργασία αρκετών φορέων (βλ.ιστοσελίδα κάτω), οργανώνει το 1ο Διεθνές Συνέδριο Χορού με βασικό θεματικό άξονα “Χορευτικά σώματα: Πρακτικές και Πολιτική”. Το συνέδριο θα διαρκέσει 4 μέρες, 22-25 Απριλίου και θα διεξαχθεί στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου-Τμήμα Θεατρικών Σπουδών-Ναύπλιο (Πέμπτη 22/4) και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (23-25/4).



Καλεσμένοι ομιλητές από την Ελλάδα, την Ευρώπη και τις Η.Π.Α θα δημιουργήσουν ανταλλαγές θέσεων και γνώσεων, αλλά και γόνιμο διάλογο σε παγκόσμιο επίπεδο.
Το συνέδριο θα επικεντρωθεί στον τρόπο αντίληψης του σώματος -με τις όποιες προεκτάσεις- όπως αντιμετωπίζεται από τα μέσα του προηγούμενου αιώνα στον έντεχνο χορό.
Η επιστημονική επιτροπή του συνεδρίου απαρτίζεται από τις Βάσω Μπαρμπούση (Πρόεδρος, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου), Κάτια Σαβράμη (Αντιπρόεδρος, Λέκτορας στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών) και Μαρία Τσουβαλά (Γραμματέας, Λέκτορας στο Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Εκπαιδευτικός του χορού).

Μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της παγκόσμιας ακαδημαϊκής χορευτικής κοινότητας θα παρευρεθούν και θα πάρουν το λόγο, ανάμεσα τους τα επίτιμα μέλη: Ramsay Burt (Καθηγητής Ιστορίας χορού στο Πανεπιστήμιο De Montfort, Μεγάλη Βρετανία), Susan Leigh Foster (Χορογράφος, Ερευνήτρια, Καθηγήτρια στο Τμήμα World Arts and Cultures στο UCLA, ΗΠΑ), André Lepecki (Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Performance Studies του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, ΗΠΑ), Maxine Sheets-Johnstone (Ερευνήτρια χορού, Επίτιμη Καθηγήτρια στο Τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου του Όρεγκον, ΗΠΑ).

Είναι μεγάλη τιμή για το χορευτικό κόσμο το ότι θα μας επισκεφτούν τόσοι πολλοί και τόσο αξιόλογοι ερευνητές και η παρουσία όλων μας θα προτρέψει αντίστοιχες κινήσεις στο μέλλον, θα αποδείξει ότι οι άνθρωποι του χορού (και όχι μόνο) ενδιαφέρονται βαθιά για το αντικείμενο τους και είναι ανοιχτοί στην διεθνή καλλιτεχνική και επιστημονική ανταλλαγή. Ένα μεγάλο μπράβο στο Σωματείο Ελλήνων Χορογράφων και σε όλους τους συν-διοργανωτές !!


Για αναλυτικές πληροφορίες, πρόγραμμα και πλήρη λίστα των συμμετεχόντων και εκδηλώσεων ανατρέξτε στην ιστοσελίδα:

http://choreographers.gr/






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου