Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010
Συνέντευξη της Μαρίας Κολιοπούλου
Με αφορμή την εμφάνιση της ομάδας χορού ΠΡΟΣΧΗΜΑ στις 11 και 12 Ιουνίου 2010 στο Φεστιβάλ Αθηνών που μόλις ξεκίνησε, το Velvet και η στήλη DecaDance, έχει τη χαρά και την τιμή να παρουσιάζει μια συνέντευξη με τη χορογράφο Μαρία Κολιοπούλου, μια από τις πιο αξιόλογες Ελληνίδες δημιουργούς στο χώρο του σύγχρονου Χορού.«Η ομάδα σύγχρονου χορού Πρόσχημα,με χαρακτηριστικά τη διαρκή παρουσία, την έρευνα και την υποστήριξη του διαφορετικού, έχει παρουσιάσει πάνω από 30 πρωτότυπες παραγωγές χορού, εικαστικές εγκαταστάσεις, video-dance, σε Φεστιβάλ, θέατρα και εναλλακτικούς χώρους στην Ελλάδα και το εξωτερικό»
Το ΠΡΟΣΧΗΜΑ μόλις παρουσίασε το έργο [ΠΡΑΞΗ] V - Tous Les Deux, στο πλαίσιο της 4ης Πλατφόρμας Σύγχρονου Ελληνικού Χορού του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων, στις 7 Ιουνίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ενώ στις 15 και 17 Ιουνίου ταξιδεύει στο Φεστιβάλ Abundance 2010 στη Σουηδία.
Το έργο που παρουσιάζεται στο Φεστιβάλ Αθηνών, [Πράξη] 8 – Μοναδικότητα, έκανε πρεμιέρα στο Duncan Centre Theatre της Πράγας τον Μάιο του 2010.
Ερωτήσεις
1. Γιατί επέλεξες ως τίτλο των τελευταίων χορογραφιών σου τη λέξη 'Πράξη', ενώ αυτές διαφοροποιούνται/σηματοδοτούνται από αριθμούς (π.χ. Πράξις 1.3, ΠΡΑΞΗ V)? Αποτελεί άραγε η κάθε δουλειά σου μία συνέχεια της προηγούμενης? Υπάρχει κάποιο/α συνδετικό/α στοιχείο/α?
Ο τίτλος της σειράς των έργων [πράξεις] ξεκίνησε από την ανάγκη του πράττειν όπου σύμφωνα με την H.Arendt «το να πράττεις σημαίνει να αναλαμβάνεις μια πρωτοβουλία, να αρχίζεις, να θέτεις κάτι σε κίνηση».
Από το 2006 έχουν παρουσιαστεί οι [πράξεις] 1,2,3,5 και 8 (1.3, V: ποιητική αδεία). Η αριθμολογία των έργων βασίζεται στην ακολουθία Fibonacci,όπου καθε αριθμός είναι ίσος με το άθροισμα των δύο προηγούμενων 1,1,2,3,5,8,13 κ.ο.κ
Η σειρά των έργων έχει τα εξής κοινά χαρακτηριστικά:
- Οι [πράξεις] διηγούνται άχρονες, άτοπες και μη ορισμένες λογικά καταστάσεις. Εμπνευσμένες από το ασυνείδητο κομμάτι της ύπαρξής μας, που είναι ο κατεξοχήν
φορέας των παραπάνω ιδιοτήτων, επιθυμούν να μας μεταφέρουν σε έναν άλλον χωροχρόνο.
- Είναι έργα ανοιχτά ως προς την δομή τους και αποδεσμευμένα από ένα νόημα, ένα σκοπό, ένα τέλος ή μια ερμηνεία.
- Οι [πράξεις] αναζητούν την συμμετοχή του θεατή ως ενεργού παρατηρητή, προσκαλώντας τον να δημιουργήσει την δική του ιστορία. Η χρήση του φωτισμού, του ηχητικού τοπίου και του σκηνικού χώρου που παίρνει συχνά την μορφή εγκατάστασης, δημιουργούν τις συνθήκες ώστε ο θεατής να επικεντρωθεί στην κίνηση προτού αφεθεί σε μια ανοιχτή ερμηνεία.
2. Ποιά είναι η θεματολογία του [Πράξη] 8 - Μοναδικότητα που θα δούμε στο Φεστιβάλ Αθηνών?
Ο διακριτικός υπότιτλος του έργου Singularity, εμπνεύστηκε από ένα άρθρο πάνω στις μαύρες τρύπες που είναι τα απομεινάρια άστρων που καταρρέουν εσωτερικά και όλη τους η μάζα συμπιέζεται σε μια ελάχιστη κουκκίδα, γνωστή ως ανωμαλία ή μοναδικότητα.
Πρόκειται για ένα ντουέτο πάνω στην συνεχή εναλλαγή της κατάστασης του υποκειμένου μέχρι να φτάσει στο δικό του σημείο της μοναδικότητας.
Το έργο παρουσιάστηκε και ως έργο εν εξελίξει στο 2ο Διήμερο Σύγχρονου Χορού στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών (Μάρτιος 2010)
3. Από πού αντλείς έμπνευση....? Ποιοι καλλιτέχνες θεωρείς ότι σε επηρεάζουν ως δημιουργό?
Οτιδήποτε μπορεί να αποτελέσει πηγή έμπνευσης. Το πώς τα ερεθίσματα κυοφορούνται και επεξεργάζονται για να με οδηγήσουν σε ένα έργο είναι μια ασυνείδητη διεργασία που παρακολουθώ από κοντά και προσπαθώ να εμπιστεύομαι όλο και περισσότερο. Πολλοί καλλιτέχνες με έχουν επηρεάσει και συνεχίζουν να με επηρεάζουν.
4. Ποια είναι η ματιά σου σχετικά με το Χορό στην Ελλάδα? Μπορείς να κάνεις μια σύντομη πρόβλεψη για τα επόμενα κρίσιμα -σε κοινωνικοπολιτικό και οικονομικό επίπεδο- χρόνια, σε συνάρτηση με τον πολιτισμό και ειδικά με το χώρο του Χορού?
Ο χορός στην Ελλάδα δεν έχει δεχτεί την υποστήριξη που του αξίζει. Η ποτισμική καταστάση στη χώρα μας, όπως εξάλλου και οι περισσότεροι τομείς (υγείας, παιδείας κλπ) παραμένουν στο έλεος της εκάστοτε κυβερνητικής αλλαγής. Η έλλειψη μιας σταθερής πολιτισμικής πολιτικής λειτουργεί αρνητικά και οδηγεί σε μια παντελής έλλειψη προγραμματισμού και συνέχειας. Παίρνοντας ως παράδειγμα την πορεία της ομάδας Πρόσχημα, που έχει ήδη μια σταθερή παρουσία στον Ευρωπαικό χώρο, αδυνατεί όμως να προχωρήσει στην περιοδεία όπου είχε σχεδιάσει μια και αποφασίστηκε εν μέσω της καλλιτεχνικής σεζόν να μην της δωθεί η επιχορήγηση. Παρόλα αυτά επειδή οι καλλιτέχνες εν γένει και ειδικότερα οι άνρωποι του χορού, λόγω εκπαίδευσης πιστεύω, έχουν μάθει να πολεμούν, θέλω να ελπίζω ότι μόνο καλύτερα μπορούν να πάνε τα πράγματα στον χώρο μας.
5. Τί σε κάνει να θέλεις να συνεχίσεις να χορογραφείς?...
Κόντρα στην ηττοπάθεια, τον εκφοβισμό, την μιζέρια, θέλω να συνεχίσω να παλεύω για την δική μου ουτοπία.
Λίγα λόγια για την ομάδα σύγχρονου χορού ΠΡΟΣΧΗΜΑ
Η ομάδα σύγχρονου χορού Πρόσχημα ιδρύθηκε το 1996 και δρά ως μια ομάδα που αναδεικνύει την διαφορετικότητα στην δημιουργική διαδικασία. Την καλλιτεχνική και οργανωτική διεύθυνση έχουν η Μαρία Κολιοπούλου και η Δήμητρα Κρητικίδη, απόφοιτοι του Laban Center for Movement and Dance,η πρώτη στο 'πόστο' της χορογραφίας και η δεύτερη στο κομμάτι της παραγωγής.
Η ταυτότητα της ομάδας ορίζεται από έργα ποικιλόμορφα ως προς την θεματολογία, την δομή και το χορογραφικό ύφος, που παρουσιάζονται σε μουσεία, εργοστάσια, ανοιχτούς χώρους και θέατρα.
Η ομάδα, από το 2001 έως το 2005, πραγματοποίησε ένα διαπολιτιστικό πρόγραμμα συνεργασιών και μετακλήσεων χορογράφων με στόχο την ανταλλαγή διαφορετικών χορογραφικών προσεγγίσεων.
Το 2008, η ομάδα απέσπασε το βραβείο χορογραφίας Jarmila Jeřábková στα πλαίσια του New Europe Festival 2008 στην Πράγα, με τα δύο έργα σόλο της Μαρίας Κολιοπούλου: Πράξη 3 & Πράξη 1.3.
Το ΠΡΟΣΧΗΜΑ είναι η μόνη ελληνική συμμετοχή στο Φεστιβάλ Αθηνών που εδρεύει στην Ελλάδα. Τα τελευταία χρόνια (2001-2009) επιχορηγούνταν σταθερά από το ΥΠΠΟ, με μόνη εξαίρεση τις πρόσφατα ανακοινωθείσες επιχορηγήσεις για την περίοδο 2009-2010, κάτι το οποίο μας εξέπληξε όλους…
Τα έργα της ομάδας έχουν παρουσιαστεί σε πολυάριθμα Φεστιβάλ, μεταξύ άλλων :
New Europe Dance Festival, Πράγα (2008)
Dance screen The Hague, Χάγη (2007)
Tanz _House Festival, Σάλτσμπουργκ (2006)
Dance Screen Brighton – IMZ, Αγγλία (2005)
Φεστιβάλ Summerfest/Dance, Σαν Φρανσίσκο (2003)
TanzQuartier, Βιέννη (2002)
8ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας (2002)
Ιστοσελίδα της Ομάδας για πληροφορίες > http://www.prosxima.gr/
Πληροφορίες για την παράσταση του Φεστιβάλ Αθηνών
Ομάδα Σύγχρονου Χορού Πρόσχημα - Μαρία Κολιοπούλου
[πράξη] 8 – Singularity
11 & 12 Ιουνίου 2010
Ώρα 21:00
Πειραιώς 260, Χώρος Ε΄
Εισιτήρια 20€/10€ (φοιτητικό)
http://www.greekfestival.gr/
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου